.::TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA::.

THANX FOR VISITING AND FOLLOWING.JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK DI EXCHANGE LINK ^_^
L.O.V.E. AWARD PADA YANG SUDI MENJADI FOLLOWER DI PAGE AWARD.SALAM KASIH SAYANG =)

Saturday, August 14, 2010

aku rindu embah,tokwan dan tok!!!

salam 'alaik...
hurm..bulan pose mcm nie aku tersangat2 rasa something
(bukan time bulan pose nie je..tapi selalu...)
tetiba je aku t'sangat rindu pada 3 insan nie...sape dia???

EMBAH
TOKWAN 
TOK

sedih 
(dah la kat bilik sorang2 nie..confirm lepas nie nangis..huhu)

yela..aku dah xde grandparents..3orang nie sangat penting dalam hidup aku...aku xpernah lupa diorang walaupun sikit...rindu sangat..I want them back but ALLAH loves them more =(

EMBAH-hurm...orang yang sangat sayang aku...dari aku kecik lagi...beliau jaga aku since aku dalam kandungan sampailah aku dilahirkan...setahun jugaklah embah jaga aku dari kecik..ibu selalu cerita masa aku dalam kandungan embah yang selalu gosok perut ibu..untuk bercerita dengan aku..and sampai aku dilahirkan embah still jaga aku....dan aku ingat lagi,setiap kali aku nak exam,aku mesti akan call embah,mintak dia doakan untuk aku...and apa yang embah selalu kata 
"Embah selalu doakan untuk kejayaan along setiap kali dalam solat dan embah tahu along boleh buat" 
(tapi dalam slang jawa la ye embah aku cakap..aku manala pandai nak cakap jawa..bak kata cousin aku,abg madi,aku nie jawa murtad..hehehe)
..aku memang sangat rindu embah aku....sangat2...dah lima tahun arwah tinggalkan aku...dan sebelum dia meninggal..dia ada bagi duit kat ibu and mintak bagi kat aku...tapi ibu aku dah sangat faham kalau duit tue dapat kat aku,confirm habis,so dia bagi dalam bentuk barang and barang tue still ada dengan aku..aku akan simpan sampai bila2 coz itu akan buat aku rasa embah dekat dengan aku..she was a great woman....even dia xsihat..she still performed her solah,read Holy Quran..apa yang dia buat mmg memenuhi tujuan manusia dijadikan. Allah S.W.T telah berfirman "Dan tidaklah aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku".

TOK-nie nenek sebelah ayah..orangnya tak banyak cakap..aku jarang sembang lama2 ngan tok aku nie coz dia bukan jenis yang banyak cakap,aku nie plak memang sangat banyak cakap..tapi satu kenangan aku dengan arwah nie,memang aku xkan lupa...nie ayah yang selalu cerita sambil gelak2kan aku..ceritanya begini..."suatu malam di Kg Alor Nan,time nie ibu and ayah aku xdak kat kampung coz g ceramah and time tue tok aku jadi baby-sitter aku,maka..aku nie yang sangat terkenal wat konsert free..telah menggemparkan keadaan malam itu..yela..aku dah start melalak...aku memang macam tue kecik2..xboleh tinggal tempat tido aku..(sampai sekarang pun masih jugak sama....hihihi)...kalau nak tidurkan aku dulu kecik2 kalau memang bukan ditempat tidur aku,maka,kena bawak round dulu..pasang aircond kereta..bila dah tidur,angkat perlahan-lahan masuk dalam rumah..kalau x..jawabnya aku akan melalak jek...
so,time tue maybe tok dah panik and xtau nak wat mcm mana..so,tok pun ambikla segala besen2..yang ada dalam rumah dan start wat music background kat aku...hahaha...kecoh giler..sekembalinya ayah&ibu dari surau,terkejut dengaq bunyi bising yang pelbagai atau dlam erti kata lain NOISE which is unwanted signal...
(hihihi...xsia2 jadi student engineering communication..hehehe)
...ayah aku boleh gelak besaq time tue bila tengok tok aku dah start jadi musician xbertauliah...haha..and sampai sekarang ayah still guna bahan nie nak gelakkan aku...tapi yang pastinya aku akan sentiasa rindu tok coz setiap kali aku balik kampung,aku nampak riak wajah ayah lain..I know he misses his mom very much....sebab tue aku nak orang yang bakal jadi suami aku tue, orang yang punya perangai sama dengan ayah,tanggungjawab anak lelaki, dahulukan ibunya...
(air mata dah banyak yang keluar ni...sob..sob..)

TOKWAN- lastly, tokwan...tokwan pergi meninggalkan kami semua selepas Aidiladha yang lalu...aku memang agak kamceng ngan tokwan aku nie..coz aku suka ajuk balik apa yang dia cakap..biasala kan..orang tua memang cakap pelik sikit "buah epon"..hihihi..setiap kali nampak apple mesti aku akn gelak sebab tokwan suka sebut macam tue..dan yang pastinya setiap kali balik kampung walaupun bukan time raya,mesti akan dapat duit..
yela..boleh wat beli topup kot...hihihi..sampai adalah pernah jugak makcik aku bengang coz tiap kali kitorang adik beradik balik kampung mesti dapat duit saguhati yang banyak...orang yang paling banyak kenangan ngan tokwan aku nie,pastinya ibu aku..ibu aku nie boleh dikatakan jugak menantu kesayangan...semua benda dia ngadu kat ibu..dia gaduh&merajuk ngan anak2 dia,memang ibulah orang first yang dia akn gtau..and aku jugak xpernah lupa yang tokwan sanggup hantaq pisang,ulam2,daun pandan ke rumah tiap2 minggu ke rumah..kat anak-anak lain dia xdakla wat mcm nie..dan tokwan jugaklah yang ajaq aku bawak motor...hehehe...aku sebenarnya sangat terkilan coz tokwan pergi tanpa sempat aku bagi dia rasa kesenangan aku..aku pernah janji dengan tokwan aku nak bawak tokwan gi bercuti bila aku dah senang & berkerjaya tapi aku xdapat tunaikan janji aku tue..huhuhu..dan satu pesan tokwan kat aku yang aku masih ingat
"fairuz,nanti bila hang nak kawin,xpayah bertunang lama-lama,tunang sat,nikah terus" 
...hahaha..time nie tokwan pesan mas cousin aku bertunang..setahun plak tue..tue yang dia kuarkan statement tersebut kat aku..hihihi

-ibu gelakkan tokwan coz senyum sejemput..hehe-
-I really miss him-


dan pastinya aku sangat merindui tiga insan ini,Syawal nanti aku dh xpunya grandparents lagi..sedih..xboleh beli baju melayu kat tokwan macam selalu dah..sampai sekarang aku sangat terkilan,coz aku xsempat menatap wajah ketiga-tiga insan yang aku sayangi nie buat kali terakhir..sedih korang..tapi wajah2 mereka xpernah luput dari ingatan aku sampai bila-bila...semoga ALLAH sentiasa mencucuri rahmat-NYA buat mereka dan tempatkan mereka dikalangan orang-orang yang beriman...amin

~YOU'RE ALWAYS IN MY HEART EMBAH,TOK AND TOKWAN♥♥♥~

P/S:korang mesti perasan xdak citer psal embah lanang(datuk sebelah ibu)
kan..sebabnya aku xpernah langsung jumpa beliau coz he passed away masa ibu aku belum kahwin lagi tapi yang pastinya aku tau,beliau mesti seorang yang sangat terbaik.. semoga ALLAH sentiasa mencucuri rahmat-NYA ke atasnya dan tempatkannya dikalangan orang-orang yang beriman...amin



1 comment:

siti saadah bt safar said...

Ya..ya..kat sini nk kongsi skit...k.ida pun x pnh jpa n tgk muka embah lanang...tp yg pasti tahun pemergian embah lanang adalah tahun kelahiran k.ida 1974....n yg also same, pemergian embah wedok adalah juga kelahiran anak k.ida yg sulong...najihah kamaliah....suratan @ kabetulan.....wajah embah wedok k.ida dpt tgk...masa tu dia kt umah wak minah[ipoh].dia x nk g hospital langsung...walaupun anak2 yg lain dtg nk g anto..terutama p.majid [anak yg baik]...last2 emak k.ida mtk kami antar kt ipoh..n than barulah dia nk g hospital.... tulah hari terakhir..dpt bersalam,peluk cium ngan embah..