.::TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA::.

THANX FOR VISITING AND FOLLOWING.JANGAN LUPA TINGGALKAN JEJAK DI EXCHANGE LINK ^_^
L.O.V.E. AWARD PADA YANG SUDI MENJADI FOLLOWER DI PAGE AWARD.SALAM KASIH SAYANG =)

Wednesday, June 30, 2010

♥♥ PROMOSI ♥♥

Promosi apa sebenarnya nie???

Hurm...sebenarnya aku nak mempromosikan gerai ayah aku yang terletak kat Medan Selera Merdeka..



Apa yang ada di situ???

Macam-macam ada(ikut intonasi macam dalam iklan ASTRO ye..heeeeeee)
F.Y.I, ayah aku peniaga sahaja,meniaga minuman..
Dulu tempat nie agak famous around 90's tapi disebabkan penutupan jalan masuk dan semua laluan kat Alor Setar ni dijadikan laluan sehala,maka orang dah ramai xtau kewujudan tempat ni.
So,pelanggan pun dah berkurang tapi regular customer still datang kat tempat nie...


Apa keistimewaan Gerai 23 Pak Ngah??

Untuk pengetahuan semua,laicikang and ais kacang a.k.a ABC kat gerai ayah aku memang terbaik punya....
Kawan-kawan adik aku sanggup datang dari Perlis dan kawasan2 yg agak berjauhan dari Alor Setar ni semata-mata nak pekena Laicikang dan ABC je...
Cousin aku yang dok kat Pendang sanggup datang b'buka puasa kat gerai ayah aku semata-mata nak makan Laicikang je..
and auatu peristiwa yang aku akan ingat sampai bila-bila,bila arwah Tokwan aku mengidam nk makan Laicikang ayah aku seminggu sebelum beliau meninggal..(ni,ibu aku yg gtau...)

"Pozie,nanti hang bawak balik laicikang na,ayah teringin nk makan laicikang hang"
(aku da sedih nie...tokwan,rindu tokwan sgt2...)







Bukan aku nak memuji atau b'megah tapi sekadar b'kongsi pengalaman ngan korang je..serius aku cakap, setiap kali new customer yang datang kat gerai ayah aku,pasti akan puji kesedapan Laicikang dan ABC kat gerai ayah aku...(selalunya nie time registration new intake student kat UUM or UNIMAP or kolej2 yg berdekatan dengannya)
F.Y.I, tiada special ingredients pun dalam menyediakan minuman-minuman tersebut tapi mungkin kerana keikhlasan ibu aku yang memasak dan menyiapkan bahan-bahan untuk Laicikang dan ABC menjadikannya yang TERBAIK..

Selain itu,mmg ada minuman2 lain yg turut dijual and ayah aku jugak buat bisnes insurans kereta,motor,nyawa,kontrak dan sebagainya,kalau korang nk ade insurans atau perlukan khidmat rundingan bolehlah contact ayah aku, En. Fauziz Zakaria, 0124434979







Lagi satu, ayah and ibu aku menerima tempahan LAICIKANG untuk majlis perkahwinan atau majlis2 yg seumpamanya.

So,kalau korang rasa nk alami pengalaman yang sama mcm diorang,bolehlah singgah ke gerai ayah aku yang terletak di MEDAN SELERA MERDEKA berdekatan dengan Stadium Darul
Aman.



♥♥DGN HASIL MENIAGA INILAH,AKU DAN ADIK-ADIKKU DIBESARKAN DAN BERJAYA DALAM BIDANG MASING-MASING ♥♥
PROUD TO BE THE DAUGHTER OF
MR.FAUZIZ BIN ZAKARIA
&
MRS. SITI SOLEHA BT SADRI
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

p/s : kalau korang nak discount mention je kat ibu aku,korang kawan aku ye..nanti ibu aku bagi diskaun..hehehe

Tuesday, June 29, 2010

~dEMaM~

..ake nie semedang je demam...

tapi arinie rajin plak g training..
sbb ape ye????
sebab line wireless dia best...
download citer laju giler...
aku da download beberapa movie sepanjang 2 hari kat unit baru nie...

mcm mana aku blh demam ye????
maybe sbb penat sgt kot..smlm satu hari turun site..
dari Alor Setar ke Kota Sarang Semut kemudian ke Sungai Limau..(jauh + penat)..
balik taining plak gi gerai ayah dulu..bungkus makanan then balik..
lepas dah mandi...dapat call dari ibu plak kena gi ambik Mek Atin kat asrama dia..Tobiaq nun..adusss....then virus pun merenbakla...virus bersin dulu....sampai aku telan mcm2 jenis ubat semalam(lagsung xpk bahaya la makcik nie..) yela..aku dah xtahan..nk g klinik mlm2 mmg aku malas..
mamat tu pulak memang t'sangat bengang ngan aku coz DEGIL katanya...
suruh g klinik xp pun...
dia risau ar tue..(tp aku suka..heeee)
yela..diakan tengah xada kredit..(gaji belum masuk ar tue..)
tapi arini dapat share topup banyak oooooooo...(suka2)..

demam nie???xtaula bila nak lega...
tapi mmg antibodi badan aku xkuat pun..senang dapat selsema...
kerana sikap malas dan xreti nak dengaq cakap org lain...jgn minum ais..aku minum..jgn makan sambal..aku balun..maka..sampai bila2 pun xkan baik...
sabab itulah...ibu ayah kita selalu b'pesan....

~SEDIAKANLAH PAYUNG SEBELUM HUJAN~
(hee......no comment *_*)

Monday, June 28, 2010

Bye-Bye England *_*


arinie aku xrasa mengantuk lagi,so aku nk menulis ckit ar...
hahaha..bye2 england...
aku mmg xbp b'kenan ngan team England nie..xtau pasaipa..aku rasa depa xsehebat mana pun tapi sebab depa nie byk bintang2,so tue yang wat depa gah pun..

tapi aku nie fan jerman dari dulu lagi..sgt suka..sgt minat terutamanya ngan Klose..
aku nagn si mamat tue malam nie jd seteru sampaikan dia merajuk ngan aku terus malam nie(hahaha..xmau cakap ngan aku langsung..sgt2 merajuk tue..)..dia kata pengadil xadil..dia tgk half game jek..marah punyer pasal..lawak ar U nie...

apa yg aku dapat kata,Jerman mmg hebat ar..counter attack je gol..hebat..and Wayne Rooney xnampak langsung sinarnya and fabio capello kata dia sakit jiwa(adoyai...manager sendiri pun kata mcm tue..)
tapi mmg sepakan Lampard tadi kontroversi betul..sah2,gol xdiisytiharkan gol,kesian gak kat England tapi nak wat camne diorang xde luck utk game tue..

but..aku harap jerman akan terus mara..k.ar..aku kena tido da nie..esok kn bangun aewal..ape2pun...

WALAU KITA SOKONG PASUKAN MANA SEKALIPUN,MENANG KALAH ADALAH ADAT PERTANDINGAN..
MUNGKIN TAK ADA REZEKI LAGI BUAT ENGLAND UTK WORLD CUP 2010


Sunday, June 27, 2010

~HaK oRaNG~

arinie aku nk komen sikit pasal kes tuduh-menuduh pasal kacau BF orang(ala..pasal si Fasha ngan Tiz tue..)

hehe..arini aku jadi penulis gosip jap ye kawan-kawan..
aku pun pening baca citer mereka nie..sorang kata dia ni dok call BF dia sorang lagi kata dia xcall pun..tapi yg si BF tu pun wat pengakuan gak kata dia call,macam mana nie??sape yg betul sebenarnya..tup..tup..arini dalam Bi-pop, Tiz wat kenyataan yang dia xcall pun si lelaki tu..no phone laki tue pun dia xdak and Tiz kata,biarlah nak label dia penipu ke pembohong ke,dia memang xwat siap suh check bil telefon lagi..huh..entahlah..

Semalam plak kat Galaksi,Fasha kata Tiz ggu hubungan antara Fizz Fairuz dan Almy Nadia,sampai Fizz Fairuz kata "napa ko nak babitkan aku plak,ko ade masalah ngan org lain jgnlah babitkan aku plak" (lebih kurang mcm tula ayat dia..)..adoyai..macam2 betul si Fasha nie..mane yg betui pun aku xtau...dunia hiburan..biasa ar..penuh ngan gosip2 mcm nie...yg peliknya,ada sorang je ke lelaki dalam dunia yg nk direbutkan..isy..xfaham aku..
(fenin2..come on gurls,byk lg lelaki kat muka Bumi Allah nie..)

Ok,now masuk citer aku,aku da lali sgt ngan benda2 bab kacau hak orang nie n aku da selalu hadapinya(tp aku nie bkn artis,klu artis da confirm muka aku je yg masuk paper pasal hal2 nie..hahahhaha..)
korang tau jela lelaki mcm mana kan,bl perempuan xdikenali t'call or t'mesej terus layan..mamat sorang nie ade gak wat mcm tue,tapi aku pun kadang2 hairan,aku nie mcm ada sixth sense je..bl ade p'puan len yg cuba nk kacau hubungan kami..korang nak tau apa yg aku wat??? aku xla maki2 dia..coz kalau kita kasar ngan orang,org akan kasar ngan kita balikkan??guna phsycology punyer approach

(bl plak la aku amik minor lam phsycology nie...musykil2..heeee.)


aku akn call p'puan tue n menyamar sebagai adik or kakak si mamat nie,then aku soal ar mcm2..pastu br aku figure out siapa yg gatal n nak kacau sapa sebenarnya..aku xletak semua kesalahan pada p'puan tu n aku nampak si mamat nie pun salah gak coz melayan kan??
(tapi sekarang dia dah insaf...coz da pernah perang dunia ngan aku...hikhik)..

ade jugak kes yg p'puan nie nk ambik kesempatan kat atas mamat nie..mentang2 ar mamat nie jenis poket berisi,dia nak 'pau' duit mamat nie..nie yg wat aku bengang n panas tahap meletup dah..cakap kurang ajar plak tue..yg syoknya..dia nk call mamat tue tapi t'call aku...hahaha....tue yg boleh kantoi tue...kalau org betu2 sayang and cintakan kita...dia mmg akan wat keputusan yg betul and p'puan tu pun xdilayan..teruk kan manusia sekarang..sebab duit,nak kacau hak orang lain...insaflah korang semua ye..
&
ibu aku selalu pesan kat aku...

JANGAN SESEKALI AMBIL HAK ORANG LAIN KERANA SUATU HARI NANTI,
ORANG LAIN PULAK YANG AKAN AMBIL HAK KITA

(so, pasal kes si Fasha nie,korang boleh faham2 sendirilah kan~)

Saturday, June 26, 2010

Janji 2.20ptg(22 Jun 2010) ^_^

hahaha..nie ade citer best yg berlaku kat aku n kawan2 sepraktikal aku..best siot =)

tepat jam 9.30 pg(klu xsilap ar..)..dpt satu p'khabaran yg Pn Ton,supervisor aku nk jumpa kitorang sume kui 2.30 kat bilik meeting...huhu..muke masing2 da cuak kot..sgt..cuak..yg pucat pun ade gak..hahaha..debar2..

slalunyer org yg wat salah mmg akn rasa mcm tue kan..t'masuklah aku(hehehehe)...
msng2 da kuar ngan mcm2 andaian yg xmunasabah pun ade..isk....n pd hari tue..masa sgt lmbt b'lalu...aduss

then,after lunch,after solat(time nie doa2 mcm2 takut kn lecture..heeee)..aku n kawan2 yg len masuk ar ke bilik meeting..kitorg ingat kitorg je yg kena paggil rupa2nya sume trainee2 yg len from other universities pun kn pggl gak..(time nie rasa lega ar ckit...)..pastu kan sesi kegentaran sudah tiba(heeee..)

1st question that is being asked by Pn Ton.."saya nak sesiapa yg tolong punch kat kawan,tlg mengaku..Quran kat sebelah saya nie"(haaa...time nie sume pucat abh..hikhik)...soalan ditujukan sorang demi sorang..masing2 xngaku(hehehe..)mai turn habib..dia ngaku,aku pun ngaku coz aku mmg besa punch card kat diorang pun masa tue time Bumi Hijau punya program coz diorg mintak punch kan sbb depa kena jd gardener t'hormat dgn pakai long sleeve n slack g b'kebun..so,aku tlg la coz aku rasa yg tue xmenjadi kesalahan pas staff2 pun kata OK..tp len org len caranya kan?sekali je wat...xpela..pengajaran..yg penting kita kn jujur kalau kita memang wat benda tue..

Pn Ton b'leter gak ar time tue n siap kuarkan promise lagi,"Now,2.20ptg,sesiapa yg punch card kat orang lain lepas nie,saya xakan halalkan ilmu yg anak2 semua dapat"...uikss..sebab janji tue la aku ingat sampai now...

seterusnya Pn Ton tegur sorang trainee from sebuah universiti nie..rasanya aku xperlu sebut kot(nanti m'aibkan plak...) sikap ego n sombong dia tue wat Pn Ton marah..(sebenarnya ade org len pun xsuka je kat diorang nie..tp aku xbp knl dia coz dia lapor diri lewat sebulan dari aku)...
Pn Ton kata kami nie bakal2 jadi executive kat TM n sikap macam nie xperlu ada coz nanti org2 bawah akan push kami utk capai kedudukan yang sepatutnya...(aku iakan dalam hati benda nie..heeee)

yela,kita bukan akn naik ngan sendirinya,even kita ade degree pun kita xboleh pandang rendah pada org2 len yg just diploma or sijil je..sbbnya..diorang lagi banyak experience dari kita nie...so,bagi aku b'buat baiklah even ngan cleaner n guard pun(aku mmg kamceng pun ngan diorg nie...hehehe...tambahkan kenalankan???)..lagipun ramai staff gtau sesiapa yang praktikal ngan TM senang dapat keje ngan TM...(hehehe..nie b'gantung pada rezeki..) tapi banyak pakcik suh aku apply TM pas abih nanti coz dia kata ramai staff yg akn pencen on 2011 nie..Alhamdulillah...mmg rezeki kami semua yg bakal akn graduate pada 2011(InsyaAllah..doakan aku ye korang..)..Thanx Allah for this!!!!

hari tue memang sume org kenalah..tp disebabkan kami nie jenis yang mengaku salah masing2 maka Pn Ton jadi sejuk ati n senyum n ketawa ngan telatah kami semua..then,dia minta setiap sorang jadi lecturer ari tue terangkan apa yg dah kami belajaq..part nie aku cukup suka coz dalam kepala aku nie da mcm2 ilmu yg aku dapat sepanjang 2 bln lebih aku di TM..best sangat...yela..kalau kita xmasuk TM kita just akan tau ape yg TM provide jek yg selalu diiklankan kat tv,tapi sebenarnya banyak lagi yg org kat luar sana xtau...tue untungnya dapat b'praktikal and being a communication engineering student...technology..cepat je berubah and updated...kalau xdisebabkan praktikal,aku xkan dapat tau mcm mana broadcast happen...mcm mana nk wat splicing fiber..mcm mana nk wat phone line n streamyx connection(mcm mana nk curik line phone...hehehe..nie belajar sendiri2 ar....)..rasa sgt2 best..

and now,I miss learning and class environment and just counting days to return back to IIUM...kawan2 miss u all..saidatul yg comey,umi yg always cun..atul yg lawa..chietah yg cantik..and yg len2 lagi...rindu korang sgt and aku rindu pada dia jugak..(siapa dia tue..tgu entry seterusnya ye..)..and aku kan g b'cuti nagn Cik Awin ke cameron Highlands this coming July..kak Ct,nantikan kedatangan kami yek...ape2pun...

JUJUR PADA DIRI SENDIRI DAN KALAU KITA WAT SALAH KITA KENA AKUI KESILAPAN KITA DAN JANGAN SESEKALI BONGKAK DENGAN KELEBIHAN DEGREE YG KITA ADA
(InsyaAllah..aku sentiasa akn ingat untuk m'jadi executive TM yg baik..hehehe)

Thursday, June 24, 2010

♥♥♥ aKu dAn nOvEL ♥♥♥


hari nie..aku nk b'cerita pasal novel plak ye..^_^

I love reading novels but certain type je yg aku suka..
aku xminat citer2 yg telalu berat or misteri coz aku malas nk b'pk..kalau tgk movie ok la
tabiat m'baca nie da lama aku pupuk since dr kecik lg..n aku ingat lagi,dulu kecik2 ayah antaq aku g library every Saturday,duduk la aku kat situ dari pagi sampai petang..baca sume buku yg aku suka..kdg2 samapi tapau makanan dr umah coz lunch kat luar library jek...
mgkin sbb tue smpi sekarang aku sgt suka m'baca..bl kita pupuk tabiat m'baca nie dari kecik,automatic kita akn praktikkan sampai besaq...

bl adik aku,si fawwaz a.k.a anak gajah tue malas m'baca aku jadi geram..ape yg dia tau just main game jek..bl kn wat karangan,idea xdak...sbb ape..kurang membaca..nie la sbnrnya kelebihan m'baca..bkn sj dapat mengisi masa lapang tp dpt kembangkan pemikirn kita sbnrnya n we will be updated with what happens around us =)
now aku citer pasal aku plak ye..
koleksi novel aku da penuh satu almari sbnrnya n semakin banyk aku baca novel smkn byk aku berangan(nie la keburukannya..hikhik) tp xpe..xsalah untuk kita berangankan mcm ape yg kita baca dalam novel tu kan coz bkn benda yg xelok..benda baik..Allah suka kan..hehehe
f.y.i,aku baru beli novel baru ari Selasa lepassetelah aku m'dpt p'setujuan ngan mamat tue untuk topupkan lbh ckit untuk novel(hehehe..dia mmg akn sentiasa setuju coz klu xsetuju..ade org xkan mau kawan ngan dia setaun..jahat giler..) n semalam ahamdulilah,selesai m'baca novel yg b'tajuk "LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU"..best novel nie..cukup perasa..garam gula..pedas sumer ade..

buat aku menangis dan ketawa..w'pun novel ni setebal buku teks Data Communication by farouzen..aku sggp baca kot..kalau buku teks data, 2 hari pun blum tntu abh satu bab(hehehe..pemalas giler..baca time exam jek)..

tapi novel2 siti rosmizah mmg best..sgt2..KAU dan AKU n ANDAI ITU TAKDIRYA..kedua2nya syok....yg bestnyer..ibu aku yg selalu bising aku asyik baca novel je pun baca gak sampai lunyai novel tue..
sampai ayah aku merajuk kot ngan ibu gara-gara dia dok baca novel jek even dlm kete..(hahaha..2la bu,len kali jgn kata kat org..kan diri tue da t'addicted)



satu lagi novel Hlovate..citer sempoi giler but cukup byk pengajaran dalam tue..aku suka idea2 Hlovate yg fresh n kn ngan jiwa muda n papepun dia selalu selitkan moral story yg cukup kuat dalam novel2 dia..sbbb tue aku baca sume novel dia n sume novel dia aku beli kecuali Tunas n Gurindam Jiwa(tapi baca yek..pinjam kat org..hehehe)..



adik aku,si atin slalu bising kata aku buang duit je beli novel..biaqla..eleh,dia tue kedekut..aku beli novel dia baca gak kot siap nk bwk balik hostel dia lagi..sori yek..hak milik aku xblh nk bawak kluaq dari rumah ye..klu nk..beli sendiri..

mgkin sbb t'lalu byk baa novel aku jd sgt sensitif..aku nk dia layan aku mcm princess n sometimes he did it but sometimes..hampeh =( ..entahla..but when I spend my time reading novel,it will make me feel release when I'm confusing..yela..tue antara terapi jiwa aku..dat's why org tua2 slalu selalu pesan...


JANGAN SESEKALI LARI DARI MASALAH..
SELESAIKAN DAN HADAPI DENGAN TENANG!!!
(~ingat ye Ms. Fairuz~)

and I always did that n will have a long conversation with him
(sesi luahan perasaan sebenarnya..heee)

p/s: pada sesape yg nk berkongsi minat ngan aku n bertukar2 fikiran ngan aku nnt u all blhla emel or msg me at my facebook ye =)


Tuesday, June 22, 2010

LaDieS dan bOLa *_*

hehehe..arini terajin plak kat TM nk update blog..

arini kiter citer pasal world cup ye...

slalu org kaitkan lelaki je yg hantu bola tapi silap kot...girl pun tgk bola jgk..(sayela tuh..hikhik)

lelaki slalu pk reti ke p'puan nie tgk bole..awat plak xretinyer..tgk je kan..bkn suh main pun..cousinku, si Tuah ni kt aku nie nmpak gaya mcm xreti tgk bole..ohhh..en Tuah,kamu silap org kot..ini along ar(jgn riak ye fairuz..hehehe)...but aku nie tgk bola pilih team..xsume yg aku tgk...n kerana gara-gara world cup ni aku da cuti tanpa cuti sebenarnyer[ish..cane plak tu...hanya yg faham je akn faham =) ]..best bila tgk world cup nie sbnrnya,diorg punyer skill tue yg best..relax je..nah 7 biji skali bagi (Portugal vs Korea Utara)...but sedih aku xbleh tgk game Spain main coz kui 2.30 kot..nnt t'tuang lagila practical aku..da la sume pakcik2 n makcik2 TM nie knai aku..aku xmai depa tanya..(glamour gak kan..perasan ar tue) but suker coz Spain mng jgk 2-0 pas kekalahan yg xdijangka dengan Switzerland aritu..

kadang-kadang org selalu kata p'puan nie bkn tgk pade game bola tue sbnrnya tp pd player yg hensem..benarkah?? ..hehehe..ade benarnya gak..mcm aku nie la..tgk game2 t'tentu sbb bf aku ade(cettt..perasan giler minah nie)...tp aku xdela minat yg hensem2 jek..yg xhensem n gelap pun aku suker gak n aku cukup minat ngan Drogba...sampai si Tuah ni kata kat aku "apela along nie,hitam kot..xhensem lgsg.."..xkisah pun..itu sendiri pny citarasa ar kan..and ade si mamat sorg nie plak dok asyik jeles ngan aku coz aku dok mention org len sebagai bf aku..oh dear,sorry coz xsetia ngan U..hikhik...

klu korang nk tau..aku nie main bola gak waktu kecik2 lu..bkn main ngan p'puan tau tp main ngan laki..ganas beb...n teman sepermainan aku time tu pastinya skandal time kecik2,alif,apit,ipi,pejon,cop n gegurl yg len pun ade men gak,intan,pienat,mekna...
syok ooo...aku nie klu men bola lu suker sgt gaduh ngan si alif kalu xsegeng coz dia mmg terer pun..aku ingat lg..aku pernah tarik baju dia sampai t'koyak gara-gara nk rebut bola dari dia...tp dia nie mmg baik,ckit pun xmrh n bl mak dia tanya dia xmention pun nama aku yg m'buat onar pd dirinya..oppps alif,sorry..sweetkan alif nie...

tp bila da besaq nie..da xmen da but adela jugak men futsal sekali dua...rindu gak pada moment2 yg dulu..aku suka pd time tue coz aku xpyh pk masalah pape but now..huh..mcm2..org xsuka kiterla..jelesla..dengkila..mcm2la..manusia..mmg mcm tue..klu kita wat utk kebaikan diorang mane pernah nmpak kan??..ish2..ignore jek..mereka itu bukan siapa-siapa dlm hidup aku..ye idak???but afterall....
I'M HAPPY WITH MY LIFE NOW
^_^

Sunday, June 20, 2010

sELaMaT hARi AyAH,EN.FAUZIZ BIN ZAKARIA


dah beberapa hari aku tidak menulis...

tapi hari ini aku menulis semula..untuk dia,ayahku yang tercinta...

aku ingat lg waktu form one,masa tu aku dok asrama...dis is d first time kot kn dok jauh dr family n wat benda2 yg aku xpernah wat eg. basuh kasut sendiri,iron baju sendiri,basuh baju..so,mcm xsuka ar..tp aku cuba lu..then waktu exam penggal pertama,aku ingat lagi peratus aku time tu 76.4..aku xblh terima kenyataan aku dpt peratus byk tue..aku call ayah n ayh trus mai tgk aku...nangis trus lam kete n cakap xmau dah dok asrama coz aku blh nk concentrate on study..ayh dengaq je mslh aku n trus jmp warden n mintak kuarkan aku dari hostel...ayah mmg pendengar yg setia..start pade tue..peratus aku terus naik n aku puas ati..n sampai sekarang aku ingat lg peristiwa tue..ayah sentiasa ade time aku perlukan ayah..sweet kan???

hurmm..ayahku,cukup memahami,penyayang,suka wat lawak..kdg2 slumber je terkena..
aku ingat lagi suatu peristiwa ni...
aku n atin mmg jns suka bgn lambat,then ayah kejutkan kami dgn bersajak

"wahai puteri-puteriku bangunlah,berjuanglah..."

lawak kot..pagi2 da kena prank ngan ayah..malu pun ade gak..kami yg wat2 lena n malas nk bgn trus bgn n gelak besaq...lawak giler ayah nie..

lg satu, ayah cukup understanding..
aku nie jns suka gaduh ngan ibu bab pasangan hidup..taste ibu nagn aku bkn sama..
tiap2 sem mst aku gaduh ngan ibu...terukkan..tp ayah yg selalu dgr citer aku
aku nangis2 citer kat ayah coz aku sayang sorang mamat nie..
ayah cakap xpe..yg pntg blajaq lu bg abh..nnt da ade keje da ade semua..baru pk pasal kawin..bestkan ade ayh mcm ni....

ayah aku nie jns xkdkt..mintak je dpt..klu ngan ibu byk soalan lu br blh dpt..tue yg wat ibu slalu bengang nagn aku coz slalu dimanjakan n xpernah kn marah ngan ayah..
aku xkn marah pun sbb aku slalu belikan souvenior utk ayh tiap kali balik umah..kira mcm bodekla kan..hehehehe..

sbb terlalu dimanjakan tula yg aku xbleh kn mrh ngan mamat nie..marah ckit nangis..dia kt aku ni dimanjakan sgt..tp aku xkisah pun coz aku tau ayah syg sume anak2 dia..

thanx ayah xoz besarkan alg n b'susah pyh n b'kerja keras utk besarkan kami lima adik-beradik..really appreciate it....

U'R THE BEST FATHER IN THE WORLD,AYAH!!!!!!!!!LOVE U SO MUCH!!!!!!!


Tuesday, June 15, 2010

aKu RinDu dIA kah??????

ari nie..aku demam lagi..angah dok kata aku demam kora..tp demam btl kot...xtahan rasanya aku dok dlm bilik transmission yg sgt sejuk itu..mcm dok lam peti ais...antibodi bdn aku dahlah lemah...

ataupun aku demam ni sbb rindukan si DIA ...lama giler xhang out ngan dia..g makan...g tgk wayang..g shopping..g uptown...aaaaaaaa...rinduuuuuuu giler...kat aloq staq ni aku dok umah je....xkuaq sgt pun.....n keje aku kat umah asyik yg sm je...beli novel smlm pun da abih da baca...now da xtau nk wat ape.......novel semalam???best gk citer dia...maybe sbb tu aku asyik teringatkan dia arini...aku pun sendiri xtau status hubungan aku ngn dia mcm mane..but I do love him..really love him,..susah nk cari org mcm tue skrg yg paham sgt ngan kerenah aku...TAPI...my mum xsuka dia coz what???we're COUSINS...siankan...tp aku nk dia je...sbb tue aku tutupkan pintu hati utk lelaki2 yg nk knl aku coz I don't want anybody else except him..how can I make my mum agree with my choice???susah kan..ntahla..kdg2 biler tgk kawan2 kawin aku jd jeles..jd serabut pun ade gak coz aku xtau aku dpt jd ke x mcm diorang...ntahla..aku hanya mampu b'doa moga dia tercipta utk aku...

aisyyyy......np tetiba je mcm ni...myb sbb aku rasa aku nk luahkan ape yg ade dlm ati ni kot =(
hurrrrmmmmmm or mungkin..
.aKu RinDu dIA kah??????

Monday, June 14, 2010

cInTA mOnYeT ^_^

hari nie tergerak hatiku utk b'cerita..nie sume gara-gara adik aku si atin tu yg banyak tanya sgt...

kisah cinta aku...hurmmm..cane ye???

np aku slalu guna nama aliesya???sume org t'tny2..now aku nk citer kat korang ye..

aliesya reminds me on someone in my childhood memories...my best friend when I was a child..

aliesya= alif + syaidatul...hehehe..atin tergelak besar biler aku citer pasal nie..

alif buatkan aku t'kenang pd sorang budak lelaki yg cukup nakal..suka mengusik..suka wat aku nangis n suka gaduh ngan aku.....aku still ingt lg bl kitorg men dulu...kalau x satu geng sure akan gaduh maka game tu takkan tamat..if satu geng,confirm kami akn menang...rasa best sgt zaman kanak-kanak punya kawan mcm tue..aku still ingat kat best friend time aku kecik..mek na yg dah ade ank dua..apit...intan yg dah b'tunang..pienat yg br je kawin..ipi yg da kawin..pejon pun da kawin n alif cinta monyet zaman kanak-kanak pun da bertunang...alg rindu sgt kat ampa semua...nk sgt kembali ke zaman tue..tp manela ade mesin utk kembali ke zaman t'dahulu kan???skrg bl msng2 da besar..kita da xbleh hang out mcm dulu lagi..huhuhu....=(

aku jatuh cinta pulak masa tgktn 4..n sampai now aku still ingat dia kot...tp cinta zaman sekolah selalunya xkekal..so xperlulah aku mention sapekah si dia tue....tp dia betul2 beri impak besaq dlm idup aku..barula aku tau mcm mana rasa putus cinta dan kecewa...frust giler kot time tue..sgt2 coz aku ingat hubungan tu blh kekal smpi akhir hayat tapi nk wat cane..bukan jodoh kami..xpela...akn sampai waktunya.....

hehehe..2la kisah cinta monyet aku..wlupun ade beberapa lg org boys yg rapat ngan aku..aku just anggap diorang kawan n xbg pape impak dlm hidup aku..coz aku da xpercayakan lelaki setelah itu...

2 all especially yg still sekolah lg tlg jgn campakkan diri anda ke dunia p'cintaan sekolah ye...sakit nanti..just concentrate on ur study n perform well..that will make u happy...

f.y.i,aku still guna nama aliesya coz aku sgt suka nama tue..n aku prnh gtau seseorg tue aku nk ank aku nama aliesya..hehehe..gatalnyer...sekali sekala je...study2...setahun lg...jgn risau...study is my priority....

k..cukupla sampai cni lu...nnt kiter citer len ye.. =)

Saturday, June 12, 2010

gELaGAt sI dIa yG kU xKenAL

ha..ini ada suatu cerita yg aku ingin kongsikan dgn semua...

gelagat pakcik ni buat aku terfikir sesuatu...

terfikir tentang apa yg pernah aku belajar semasa di tingkatan 1 subjek Tauhid, Ustzh Rosinah yg ajar...Kita xboleh memikirkan lebih tentang zat-zat allah dan kita xboleh memanjangkan persoalan di luar kemampuan akal....jika kita fikir lebih dari kemampuan akal maka kita akan jadi GILA..lbh kurang begitulah kata ustazah.

Aku tidak mahu menyimpulkan t'lebih dahulu kerana aku tidak tahu apa yg terjadi pd pakcik nie..but..from org2 sekeliling diorang kata pakcik ni bijak.. Ya Allah, aku termangu seketika..terlalu bijak pun xboleh jugak..syukur kerana aku diberikan kebijakan pada tahap yang sepatutnya..


tapi..aku tertarik sgt dgn pakcik nie sampai aku rasa aku ingin merakamkan gelagatnya..sekejap dia menyanyi ..sekejap dia speaking..his english is quite good and make me impressed..pakaian dia cukup bersih..makan dan minum b'bayar walaupun pada mulanya aku cuakla jugak utk buat air seperti yg dia pesan.."kopi o ais and kopi ais"..macam xpercaya je aku sanggup bancuh kopi..selalunya aku expert bab air buah n milo n the geng je..tp kerana pakcik nie..aku sanggup melakukan sesuatu yg aku xpernah rasa yakin nak cuba..thanx pakcik coz mengeluarkan aku dari kepompong ketidakbiasaan diriku..

aku difahamkan pakcik nie xpunya ahli keluarga tapi dia teruskan kehidupannya dengan wang pencennya yg beribu2-ribu sebulan..maksudnya,dia pernah jadi somebody yg punya kerjaya yg bagus..Ya Allah,semua ini kuasa Allah..'kun fa yakun'..aku harap Allah akan sentiasa berikan yang terbaik untuknya..






video

Friday, June 11, 2010

Hujan Dihujung Awan.

karya Pencak fadzil

-ingin aku kongsikan bersama semua..menyentuh hati..dalam maknanya....



Marilah kita tinggalkan
segala sunyi di liku duka kita tinggalkan
jangan lagi ditanya mengapa
kerana tidak akan ada bahagia
kecuali kita ciptakan bersama.

Sebelum merah mega membakar dada
merah daging merah darah kita terpisah
marilah kita rentasi perjuangan ini
meski jauh kembara jauh
di lembah , di gunung , di kuala , di rumput hijau
kita dendangi lagu ini
lagu kemanusiaan.

Hujan di hujung awan
adalah titis embunmu
yang menari-nari dihujung daun
kemilau sinarnya memancarkan
perjuangan
tuntutan kita belum selesai .

Hujan di hujung awan
adalah redup hari ini
sejuknya menggigit-gigit
kulit kelabu nelayanmu
yang gigih semangatnya .

Hujan di hujung awan
adalah hijau bumimu
yang bukan lagi suatu yang baru
bagi petani-petani setia
yang telah lama menagih bahagia .

Hujan di hujung awan
adalah kabus di pagi dinginmu
yang bersemadi bersama peluh
yang membina bangunan cantik
tapi sayang bukan miliknya .

Hujan dihujung awan
adalah air mata panas kita
yang bernama warga dukalara
yang telah banyak mencipta kebahagiaan
tapi diri sendiri tidak bahagia .

Aku dan resdung(sinusitis)



Resdung atau nama saintifiknya Sinusitis, masalah yg telah lama aku hadapi.pelbagai rawatan telah aku jalani tapi masih lagi tidak berkurang.Apakah resung sebenarnya??????



Apa itu resdung??

Resdung(sinusitis) adalah radang pada lapisan rongga hidung yang memiliki
beberapa pasangan iaitu frontal, ethmoid, maxillary dan sphenoif.


Apa dia punca resdung ni??

Alahan. Iaitu terhadap jenis makanan tertentu, habuk, parasit (demodex) dan kutu.

Apabila anda mengalami alahan, daging yang bertindak sebagai penapis udara di dalam hidung akan membengkak. Seterusnya, ia menyebabkan pergerakan udara tak dapat dikeluarkan.

Kalau udara tu tak dapat keluar, ia pastinya akan terkumpul kat dalam tu. Kesannya, kulat akan tumbuh dan kawasan dalam hidung menjadi semakin membengkak. Anda yang pernah mengalaminya pasti tahu tahap kesakitannya. Huhuhu...

Lebih parah lagi, resdung ni boleh merebak ke bahagian mata. Akibatnya, anda boleh hilang deria penglihatan dan ia juga boleh menjangkiti otak.

Tapi, resdung ni tak berjangkit kat orang lain atau diwarisi oleh keturunannya.


Petua mencegah resdung;


1. Elakkan daripada memelihara binatang berbulu kat dalam rumah seperti kucing dan arnab.


2. Jangan menggunakan sarung bantal, cadar dan selimut yang diperbuat daripada bulu binatang.

Untuk hasil yang lebih baik, cuci 3 benda tadi dengan air panas. Tujuannya untuk membunuh serangga dan pepijat.


3.
Ringankan tangan anda untuk membersihkan karpet/permaidani. Kalau
perlu, gunakan penyedut hampagas (vacuum cleaner) yang berkualiti
tinggi.


4. Kalau anda nak mengemas rumah, pakailah penutup hidung. Bukan pakai ketika musim jerebu jer.


5. Minum air suam/mineral dengan kadar yang banyak. Bagus juga kalau anda amalkan minum sup panas.


6. Selalulah lap muka anda dengan menggunakan tuala yang dibasahkan dengan air suam.

Lebih baik kalau anda sampai jer ke rumah, terus basuh muka. Maklumlah, kat luar tu kan banyak habuk dll.


7. Kalau anda ada alahan terhadap jenis makanan tertentu (contohnya makanan laut), janganlah makan makanan tu.


RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL

Kisah aku

This is the first step that I make to express what is always in my mind...

Aku rasa bukan mudah meluahkan apa yg dirasa melalui bicara..coretan lah

penggantinya..sebenrnya,sudah lama aku tidak menulis sebegini..kutinggalkan dunia

penulisanku 7 tahun yang lalu..mungkin atas semua yg terjadi membuatkan aku menulis

semula..menulis untuk

aku,dia dan kamu.